banner0_01 banner1_02
bara1
PROIECTUL PAMANT STRABUN
banner0_05

PAMANT STRABUN-LEAGAN DE CULTURA SI CIVILIZATIE

Proiect educational interjudetean - de parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv “Nadia Comanici” Onesti, reprezentat de doamna director Nistor Aurica.
Argument: Proiectul derulat in 2007, a prezentat diferite aspecte comparative ce definesc comunitatea satului si a orasului.
Scop :
Cunoasterea reciproca a valorilor traditionale din cadrul celor doua comunitati
Promovarea valorilor locale in context european prin schimbul reciproc de informatii cu ocazia vizitelor planificate in cadrul proiectului.
Vizite la nivelul comunitatii pentru promovarea traditiilor.
Realizarea revistei scolare “Eu,tu si natura”-revista scolara de divertismant,cuestionare,jocuri tematice si creative coordonata de inv Ciubotaru Gina.

Activitatile au fost grupate in modulele:
TERRA MATER,
MATER TELLUS,
GLASURI DE COPII
BOGDANESTI-VATRA DE CULTURA SI ISTORIE ROMANEASCA,
PAMANTUL- MIT SI SIMBOL,
FIECARE ESTE EXPERT IN PROPRIA-I VIATA

Echipa de redactie:prof. Mariana Tunaru si Constanta Lucaci
                                 
Multumim tuturor elevilor si cadrelor didactice implicate in proiect de la LPS “Nadia Comanici”si celor de la Scoala Bogdanesti pentru entuziasmul, pasiunea si bucuria de care au dat dovada pe tot parcursul derularii proiectului.

O   activitate deosebita a fost cea intitulata “Pamant-simbol arhetipal, sacru si profan in literatura si religie“   
- ritualuri legate de pamant:cultul mortilor
- mostenire si traditie
– sat si oras si momentul artistic intitulat Ofrande pregatit de d-na prof Andrusca Doinita,sugestiv ilustrat prin fotografiile atasate.
O parte esentiala a ceremonialului de inmormantare este ideea de jertfa care se aduce printr-o serie de bucate cu functie ritualica:colaci,prescuri,colive.
Elementul esential este bobul de grau din care se face painea ca o anticipare a pregatirii noastre,a celor care vom primi painea cereasca, adica pe Hristos.Painea ca suport al vietii pamantesti,ne aminteste in esenta ei ca Iisus se jertjeste sub forma painii.
Acest moment a fost urmat de o dezbatere la Clubul Scolii pe tema "Traditii si obiceiuri din sat", publicata in revista "FEREASTRA SPRE LUME" editata de Scoala Bogdanesti.
 

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

Moment artistic

GALERIE FOTO PROIECT - CLIC PENTRU IMAGINEA MARE

03a
bandajos_01
bandajos3_02